Skip to main content
BisikletizmBisikletli Ulaşım

Bisiklet Dostu Şehirlerden Alınacak Dersler

Ben mimar, tasarımcı, şehir plancısı ya da akademisyen değilim. Sadece okuma alışkanlığı olan yabancı yayınları takip eden ve araştırma yapmaktan yorulmayan bir blog yazarıyım. Yabancı yayınları türkçe dilinde paylaşmamın nedeni ise bir gün belediyelerimiz bu konularda çalışmalara başlarlarsa türkçe bilgilere hemen ulaşabilsinler istemem.

“Yaşanabilir Kentler”, “Dünyanın En İlham Verici Şehri ” gibi söylemler sloganlarda kalırsa komik oluyor… Bireyler, sosyal girişimciler ve sivil toplum harekete geçti. Bisiklet kullanımının yaygınlaşması için yaratıcı fikirlerini kısıtlı imkanları olmasına rağmen hayata geçiriyorlar.

bisiklet dostu şehirlerden alınacak dersler

İstanbul’da çevreye duyarlı- sıfır karbon ayakizi– işletmeler şehir içi gönderilerini Bisiklet Kurye aracılığı ile yapıyorlar.  Deutsche Post, DHL gibi dev firmalar kurye filolarını bisiklet, ebike, kargo bisiklet ile genişletiyorlar. PTT, sen ne yapıyorsun?

İzmir’de PechaKucha Night etkinlikleri gönüllüler tarafından organize ediliyor ve bu ilham verici etkinliğe bisikletle gelenler giriş ücreti ödemiyorlar.

Cinatı Cafe/Bar, mekana bisikleti ile gelenlerin bisikletlerine park yeri ve kilidi olmayanlara bisiklet kilidi veriyor.

Volley Hotel, misafirleri şehirde daha kaliteli vakit geçirsinler istediği için müşterilerine ücretsiz bisiklet sunuyor. Otel değil, anılar kalır hafızalarda, değil mi?

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, her yıl otomobilsiz kentler gününde şehrin sokaklarında farkındalık için etkinlik düzenliyor.

23 Nisan Çocuk Bayramı’nda çocuklara şehrin sokaklarında bisiklete binme imkanı sunmak ve bisikletin ne kadar eğlenceli bir ulaşım aracı olduğunu göstermek için İzmir’de Bike Party yapılacak.

Minik adımlarım dev adımlara dönüşmesi için belediyelerimiz bisiklet kullanımını özendirmek için ne yapıyor? Yapmıyorsa, neler yapmalı?

bisiklet park yeri bisikletizm

Bisiklet kullanımının yaygın olduğu şehirler, aktif ulaşımın desteklendiği (yaya+bisiklet) güvenli, rahat ve bisikletli ulaşım ağ ve altyapısına sahip yerlerdir.

Bisiklet Dostu Şehirlerden Alınacak Dersler

Bisiklet kullanımının yaygın olduğu şehirlerin başarılı olmalardaki etkenler:

  • Uzun vadeli bisikletli ulaşım stratejik planlarının olması
  • Bisikletli ulaşım stratejilerinin şehir planlama projeleri ile entegre olması
  • Bisiklet kullanımının izlenmesi, ölçülmesi ve araştırılmasıdır.

Sürecin en başında olan şehirler – bisiklet için güvenli yolları olmayan, trafiğin yoğun olduğu ve hız limitlerine uyulmayan yerler-  öncelikle pilot proje için semtleri belirlemeli, bu yerlerdeki trafiği yavaşlatmak ve yoğunluğunu azaltmak için önlemler almalı, herkesin erişebileceği yerlere bisiklet park yerleri yapmalılar.

Sürecin ilerleyen dönemlerinde biraz yol alındıktan sonra güvenli bisiklet yolları olan semtler birbirleri ile bisiklet yolu ağı ile birleştirilmeliler. Bisiklet kullanımın önündeki engeller teker teker giderilmeli: güvenli kavşaklar, tüneller ve rotalar hazırlanmalı. Bisiklet paylaşım sisteminin istasyonları arttırılmalı, toplu taşıma durak ve istasyonlarında güvenli bisiklet park yerleri inşa edilmeli.

Yukarıdaki adımlar tamamlandıktan sonra ise bisiklet kullanımı konusunda şampiyon şehir (kısa mesafe ulaşımda yaya ve bisikletin en yaygın olduğu durum) olma yolunda, bisiklet yollarının düzenli bakımını yapmalı ve her tür hava şartında kullanıma uygun olduğunu garantilemeli, otomobil park yerlerinden kazanılan alanları bisiklet yollarına dönüştürmeli, bisiklet için geniş şeritler ve kesintisiz sürüş konforu sağlanmalı ve bisiklet toplu taşıma ile entegre edilmeli.

Bisikletli ulaşımın tüm kentsel planlarla entegre edilmesi sağlanmalı, bisiklet konusundaki hizmet ve altyapı yatırımları devam etmeli, bisiklet kullanımı yaygınlaştırıcı iletişim kampanyaları düzenlenmeli, ebike, kargo bisiklet ve bisiklet paylaşım sistemleri arttırılmalı.

bisiklet dostu sehirler listesi

Tüm bunlar yapılırken, hayata geçen tüm projeler anlatılmalı. Anlatırken kullanılan mesajlar iyi seçilmeli.  Bisikletin olumlu etkilerinden bahsedilmeli. Yolda giderken yürüyen çok özlediğin bir arkadaşını gördün ancak durup ona merhaba diyemiyorsun; neden çünkü otomobilin içindesin ve park edecek yer yok. Bisikletin kavuşturucu etkisinden bahsedebilirsin. Dünyanın her yerinden  farklı şehirler başarılı uygulama projelerini anlatıyorlar hem de gururla göğüslerini kabartarak. Şehirlerin bisiklet yolu uzunluklarını yarıştırdığı Bisiklet Konferansı VeloCity‘ye halen hiç bir Türk beldiyesi katılım göstermedi. Bizim öğrenecek bir şeyimiz olmadığı için mi acaba?

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

Yorum yaz