Skip to main content
BisikletizmBisikletli Ulaşım

#cyclesafe, #salvaiciclisti, bisiklet aktivizmi

By 19/03/2012Haziran 4th, 20175 Comments

Bisiklet Aktivizmi Nasıl Başladı?

Mary Bowers,yazılarında kullandığı üslübu ile dikkat çeken Times’ın başarılı bir muhabiridir. 4 Kasım günü her gün yaptığı gibi sabah bisikletle işe gidiyordu ancak o gün iş yerine ulaşamadı. Mary halen kaldığı hastanenin yoğun bakımında. Mary ve bisikleti ona çarpan kamyonun altından ancak itfaiye görevlilerinin müdahalesi ile çıkartılabildi.

Son 10 yılda İngiltere’de 1275 bisikletçi yollarda hayatını kaybetti. Politikacıların ve kamu oyunun bu konuya dikkatini çekmek için başlatılan kampanya ‘cities fit for cycling‘ sadece ilk beş günde yirmi bin kişinin desteğini aldı.

cyclesafe ile bisiklet aktivizmi doğuyor

Ocak ayının son haftası İngiltere’de başlatılan kampanya, #cyclesafe,  kısa sürede dünyanın farklı yerlerinde ses getirdi ve bisiklet ile hareket edenlerin trafikte güvenli olmadıklarına dikkat çekti. Times, bisikletçilerin yollarda güvenle yol alabilmeleri için bir Manifesto hazırladı ve bu, bugün yasa tasarısı olarak mecliste görüşülüyor. Şehir sokaklarında bisiklet ile hareket etmek güvenli ve keyifli olmalıdır. Bakanlar, belediye başkanları ve yerel yetkililer bu amaç için uygun olan şehirler inşa etmelidirler. Sekiz temel gereksinimleri şunlardır:

1. Şehir merkezine giren kamyonlar bisikletçileri fark edebilecekleri sensörler, dış aynalar, emniyet çubukları ve sinyal sesli alarm kullanmaya kanunen yükümlü olmalıdır.

2. Ülkedeki en tehlikeli beşyüz kavşak tanımlanmalı, yeniden tasarlanmalı ya da kamyon sürücülerinin bisikletçileri görebilmeleri için trafik ışıkları kavşaklardan önce uygun yerlere yerleştirilmelidir.

3. Bisikletlilerin güvenliğini sağlamak üzere ülke çapında bisiklet kullananların sayıları belirlenmeli, yollarda ölen ve yaralananlar için statistik ve raporların hazırlanması için  ulusal bir kampanya  yürütülmelidir.

4. Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinin %2’sini yeni bisiklet yolları yapımı için kullanmalı ve her yıl şehirlerin ne kadar ‘bisiklet-dostu’ olduğu değerlendirilerek yatırımlar planlanmalıdır.

5. Sürücülerin, bisikletlilerin yol güvenliği konusundaki eğitimi sürücü kursunun temel bir parçası haline getirilmelidir.

6. Bisiklet yollarının olmadığı yerleşim merkezlerinde araşlar için azami hız 30km/h olmalıdır.

7. Özel sektör, Barclays tarafından desteklenen bisiklet kiralama sistemi örnek alınarak, bisiklet parkurları ve yollarına sponsor olmaya davet edilmelidir.

8. Her belediye bünyesinde bisikletçi güvenliği konusunda yerel reformları uygulayacak bir yetkili tayin etmelidir.

İtalya’da bisiklet aktivizmi başlıyor

bisiklet aktivizmi7 Şubat sabahı, Paolo Pinzuti, Times’in bu haberini okuduğunda işine bisikletle giden Gazetta dello Sport gazetesi yazarı Pierluigi Todisco’yu hatırlamış ve ingiliz gazetesinin muhabirine sahip çıkıp kampanya başlatmasına karşı italyan gazetenin kendi muhabirinin ölüm haberine değinmemesine biraz içerlemişti. İtalya’da son 10 yılda 2556 kişi bisiklet ile biryerden başka bir yere giderken can vermişti ancak bunun için kimse birşey yapmıyordu.

Paolo ve bisiklet konusunda yazı yazan 40 blogger, aynı gün ve aynı saatte İtalya’nın  önce gelen gazatelerinin email adreslerine birbirinin tıpkısı olan binlerce mektup gönderiler. Gazete ve dergilerin serverları çökünce bazıları merak etti, neydi acaba bu mektubun içeriği.

Bisikletliler ölmesin.

Paolo kampanyanın ismini #salvaiciclisti koydu ve facebookda açılan gruba aynı gün içinde 2500 kişi katıldı. Şu anda sayıları 12bin. Kampanyanın ilk haftası bitmeden yasa tasarısı meclise taşındı ve 65 Milletvekili bu kampanyaya destek verdiğini açıkladı. Gazete, radyo ve sosyal medya bu konuyu gündeme getirince, belediye başkanları üzerimize ne düşerse yaparız dediler ve Milano, Napoli, Bologna gibi büyükşehir belediyeleri yaşadıkları yeri ‘bisiklet dostu’ yapabilmek için yarışa girdiler. Times,İtalya’daki harekete destek veriyor.

Peki Türkiye’de…

Bizim bir velespit komplo planımız veya bisiklet aktivizmi kampanyamız olsa, ismi ne olurdu?

Bu video #salvaiciclisti için Milano ve İstanbul’da çekilmiştir.

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

5 Comments

  • Şerif Çetindağ dedi ki:

    Güzel bir yazı olmuş Pınar, eline sağlık. Google Adaçayı bisikletçileri olarak çevirdiği “salvaiciclisti” sözcüğünün özel bir anlamı ya da öyküsü var mı?

    Türkçesi ne olabilir sorusuna koya arıyorum da:)

    Sevgiler, selamlar.

  • tansun dedi ki:

    bisikletçini-koru
    :))

Yorum yaz